fredag 23 april 2010

Alla de små sakerna

Hur skulle du göra idag för att ta reda på vilken stad som är näst störst i Malaysia? Eller för att ta reda på vilken Kina-restaurang i Stockholm som passar bäst för helgens finmiddag med kärestan? Förutsatt att man inte lider av 50-talsmotorik så skulle nog det självklara svaret bli internet. Den något svårare följdfrågan är: Hur skulle du göra med ovanstående om internet inte fanns?

Det är så många saker som vi idag tar för givet och det blir så tydligt hur bra och enkelt ens liv hemma egentligen är när man berövas alla bekvämligheter.

Att laga mat i ett kök där 30 personer samsas om en trubbig osthyvel eller duscha kallt i en ombyggd garderob går an, men när mobiltelefonen slutar att fungera och internetaccessen limiteras till var tredje dag, då ställs tillvaron verkligen på sin spets.

Nu låter det kanske som att förlusten av vardagslyx enkom är av ondo. Men så är det faktiskt inte. För om man aldrig mister kakan blir man inte heller glad den dagen man kakan återfinner. Ett ypperligt exempel på detta var när vi idag fick tillgång till tvättmaskin och torktumlare. Ni har då aldrig sett två herrar tvätta kläder med sån entusiasm tidigare. Det sjöngs och det skålades samtidigt som kalsonger och t-shirts dansade runt tvättstången på äkta midsommarmanér.

Visst kommer man att halka tillbaka i gamla vanor när man kommer hem. Man återgår till att surfa skiten ur internet, sms:a sig till skomakartummar och slötitta på "Våra bästa år" i sin Iphone medan man tillbringar en timme på toaletten för att fixa den där sneluggen som alla kollegor på jobbet avundas. Men kanske. Bara kanske, kan man ibland komma ihåg hur det kändes att inte ta allt det där för givet och bli glad för de små sakerna.

Hatten på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar